This topic contains 6 replies, has 2 voices, and was last updated by Fidzi 8 years, 11 months ago.
-
AuthorPosts
-
30. decembra 2015 at 21:25 #1639
Zaujal ma tento príspevok uživateľa Fidzi, preto som vyrobil tuto tému do fóra a budem rád, keď sem napíšete svoj názor a skúsenosti s aukciami. Priznám sa, že ja osobne som sa žiadnej takejto aukcie nezúčastnil a radšej poprosím kamarátov, aby mi niečo vydražili, ale mám v pláne začať aj takéto aktivity, keďže nájsť niečo hodnotné na burzách je takmer nemožné. Čo vy na to? Je možné sa napríklad spoľahnúť na to, že materiál v aukciách je vždy originál?
30. decembra 2015 at 22:29 #1637Páči sa mi prístup spoločnosti Aurea. Každý si vie naplánovať účasť na aukcii rok dopredu. A nie snažiť sa prehadzovať veci na poslednú chvíľu. Samozrejme záleží aj od ponúkaného materiálu, ale majú tak široký záber (mince aj bankovky), že každý zberateľ si tam svoju zaujímavosť určite nájde.
31. decembra 2015 at 14:55 #1644Aukcia je vrcholom zberateľskej sezóny. Nie všetci máme na to, aby sme mohli dražiť 10-15 dukáty, ale všetci môžeme prísť, chvíľu si ich podržať v ruke a potešiť sa s nimi ako by boli naše vlastné. Myslím si, že dobrý numizmatik sa pozná podľa dobrých znalostí a tie si na aukciách rozširuje. Spoznáva “protihráčov” a dozvie sa množstvo vecí zo zákulisia. Čím viac si “nakuká” prácu starých majstrov, tým je menšia pravdepodobnosť, že v budúcnosti si zakúpi nejaké falzum.
Pravdaže nič nie je zadarmo, takže pri aukciách vo vzdialenejších destináciách je nutné počítať s nákladmi na dopravu, ubytovanie, stravu,… čo povedzme vo vzdialenejších a drahších metropolách môže dražené položky predražiť. Možno práve preto sa veľa zberateľov uchyľuje k internetovej dražbe, ktorej podľa mňa chýba ten správny adrenalín. Hlavne nevidíte či v sále vás prebíja reálny záujemca o mincu alebo vám cenu ťahá jej majiteľ.
Otázka, či sa v dražbách vždy vyskytujú len originály, je otázka na telo, ktorá vie podráždiť nejednú aukčnú spoločnosť. Odpoveď je jednoznačná – nie. Príkladom nech je dukát Karla IV. na poslednej aukcii ČNS, ktorý bol nakoniec z aukcie stiahnutý. Veľakrát je možné na aukciách sledovať, že o určitú mincu je veľký záujem a iná sa nepredá ani za vyvolávaciu cenu a nie vždy je chyba vo vyvolávacej cene…
Rôzne dražobné spoločnosti dávajú na reklamáciu originality vydraženého tovaru rôznu záruku. Niektoré rok, niektoré 6 mesiacov, ale niektoré len 7 dní od prevzatia. Preto pokiaľ máte o minci pochybnosti je najlepším riešením poradiť sa s niekým, kto má väčšie skúsenosti alebo napokon na takú mincu radšej neprihadzovať.
Hodnota zlata na výrobu jedného dukátu je cca 100€. Hodnota stredovekého dukátu v peknom stave je povedzme 3.000€. Hodnota lepšieho ročníku svätováclavského dukátu povedzme 10.000€. Ten cenový rozdiel vždy lákal a lákať bude. Technika výroby sa taktiež zdokonaľuje. Vždy na to musíte myslieť. 😉
11. januára 2016 at 22:10 #1845Vyšiel veľmi dobrý článok na tému falzifikáty v týždenníku Plus 7 dní:
Je da Vinciho princezná len namyslená predavačka zo supermarketu?11. januára 2016 at 23:25 #1849No pekne, a potom čomu veriť . . . a že na aukciach má človek istotu….
12. januára 2016 at 20:37 #1864Trošku z iného súdka zberateľstva, lepšie povedané z vínnej fľaše, ktoré sa bežne dražia napr. v aukcii Spink, ale v princípe stále o tom istom – človek má istotu len v smrti. Všetko ostatné je podvod.
Americký odvolací súd v utorok (22.12.2015) zamietol odvolanie prominentného obchodníka s vínom (pána Kurniawana, pôvodom z Indonézie), ktorý bol odsúdený na 10 rokov väzenia za predaj vzácneho a drahého falšovaného vína v hodnote miliónov dolárov.
Žalobca nazval obžalovaného Kurniawana “kráľom falšovateľov” a povedal, že od roku 2004 do roku 2012 vytvoril systematickú schému ako oklamať zberateľov vín a iných, predajom falšovaných fliaš vzácneho a drahého vína.
Kurniawan produkoval stovky falšovaných fliaš prostredníctvom svojej falošnej vínnej továrne v Kalifornii, používaním vzácnych prázdnych fliaš, tlačou falošných etikiet a utrácaním tisícov dolárov za tradičný originálny francúzsky vosk.
Pri odsúdení sudca federálneho súdu povedal, že obete Kurniawana stratili približne 30.000.000 USD. Medzi obeťami bol miliardár a priemyselník William Koch, ktorý svedčil na súde…
Dobre vymyslené. Zberatelia drahú fľašu vína nikdy neotvoria a tak môže dôjsť k odhaleniu podvodu až po desiatkách rokov. Ale pravdepodobne William Koch sa rozhodol fľašku otvoriť skôr a zistil, že namiesto prvotriedneho vína sú tam patoky
13. januára 2016 at 12:59 #1869Hovorí sa, že USA je krajinou neobmedzených možností. Pri obchode to platí dvojnásobne. Veď videli ste už obchodovať futures (derivátový kontrakt, zmluva o dodávke tovaru niekedy v budúcnosti za dnes dohodnutých podmienok) na flaše vína ?
Pyramídová hra s fľašami vína ? Zberatelia horko zaplakali
Investovanie do futures na víno bolo vždy riskantné. Ale teraz sa zákazníci veľkého predajcu z Kalifornie pýtajú, či sa nestali obeťou pyramídovej hry. Niekoľko článkov z Kalifornie uvádza, že Premier Cru (veľký obchod s vínom a predajca vínnych futures v Berkeley), zatvoril svoje brány po tom ako čelí najmenej 10 žalobám od zákazníkov, ktorí uviedli, že víno v hodnote miliónov dolárov, ktoré si zakúpili im nikdy nebolo dodané.
Futures na víno umožňujú zberateľom zakúpiť si víno, ktoré je ešte stále v sudoch v procese starnutia, ale má byť fľaškované a predávané maloobchodníkom, čo umožňuje potenciálny zisk, ak sa hodnota daného vína zvýši.
Kým dodávka vína zakúpeného na trhu prostredníctvom futures môže trvať mesiace alebo dokonca jeden-dva roky, niektorí zákazníci hovoria, že čakali niekoľko rokov a nedostali nič len ospravedlnenia od Premier Cru. Mnoho kupujúcich je zo zahraničia a utratili šesťmiestne sumy za drahé fľaše Burgundského, Bordeaux a Champagne. V súdnych sporoch zákazníci obviňujú Premier Cru zo zosnovania vínnej “pyramídovej hry”.
V júni v rozhovore pre The New York Times, spolumajiteľ Premier Cru John Fox povedal, že dodávka vína zo zmlúv futures trvá dlho a že niektorí zákazníci nepochopili, ako dlho môže trvať tento proces. “Zákazníci, ktorí prichádzajú v posledných šiestich až siedmich rokoch, pretože máme dobré víno za dobrú cenu, nie sú zvyknutí čakať dlhšiu dobu,” povedal.
Som zvedavý či aj sudca bude mať dostatočnú trpezlivosť počúvať tieto rozprávky. A ja si idem otvoriť fľašku bieleho…
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.