Activity Forums Fórum Ako správne fotiť mince

This topic contains 6 replies, has 3 voices, and was last updated by Profilový obrázok používateľa: Fidzi Fidzi 9 years, 1 month ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Profilový obrázok používateľa: Fidzi
    Fidzi
    Participant

V súčasnosti riešim problém ako čo najlepšie odfotiť mince v zbierke, aby bol povrch pravidelne osvetlený bez zbytočných tieňov a odleskov a aby fotka mala dostatočnú hĺbku ostrosti. V minulosti som používal pre túto činnosť stolný scanner. Na bankovky je to super, ale pre mince to nie je to pravé orechové.

Mám relatívne dobrú digitálnu zrkadlovku Panasonic DMC-FZ30. Fotoaparát síce má pevný objektív, ale bez problémov zvláda makrofotografiu s automatický zaostrením od 5 cm pri panoramatickom nastavení zoomu. Za 20€ sa dá dokúpiť sada makrošošoviek Akira (+1, +2, +4, +10 dioptrií), čím sa dá makro použiť aj so zoomovaním. Keďže chcem fotiť statický objekt – mincu, tak neviem či to má vôbec význam použiť, keďže sa k predmetu viem dostatočne priblížiť.

Dôležitý bude dobrý vertikálny stojan alebo držiak, kde by som vedel fotoaparát upevniť tak, aby som bez problémov mohol použiť dlhšie expozičné časy so samospúšťou. Neviem, či správne hľadám, ale zatiaľ som taký v žiadnom eshope nenašiel. Taktiež by som rád vedel ako správne vyriešiť osvetlenie. Našiel som v ponuke aj malé svetelné fotostany za 20€, ale neviem či sa s tým zaoberať. Či na osvetlenie použiť prisvietenie žiarivkou s denným svetlom (5000K) alebo stačí pár LED diód.

Máte s makrofotením nejaké praktické skúsenosti ? Viete poradiť ?

Profilový obrázok používateľa: Helios
    Helios
    Moderator

Ja fotím mince obyčajným, starším Olympusom v makrorežime :) Mincu položim na parapetnú dosku, nesmie mi na to ale svietiť priame slnko. ideálne je, keď je trochu pod mrakom a fotím proti svetlu. Jednu mincu cvaknem možno aj 20-30x, pričom jemne mením uhol odrazu svetla, následne už len v PC vyberiem tie najvydarenejšie. Taká kvalita fotiek mi zatiaľ stačí, no časom to určite bude chcieť zlepšenie.
    Môžeš pridať nejakú foto pre ilustráciu akú kvalitu dosahuješ?

Profilový obrázok používateľa: Taťka
    Taťka
    Moderator

Ja som videl niekde návod, ako dosiahnúť čo najlepšie osvetlenie, tak som to vyskúšal a výsledok bol celkom dobrý. Na fotenie som použil len priemernú zrkadlovku s makrom od 13cm a systém spočíva v krabici oblepenej bielym papierom tak aby sa svetlo odrážalo čo najrovnomernejšie. Keďže som použil vstavaný blesk, musel som zacloniť priamy smer svetla, no aj tak to nebolo ono, tak som nakoniec použil len led lampu nasmerovanú na jednu stranu boxu. Na foták sa vyreže otvor len pre objektív a spúšť sa nastaví na omeškanie.
    Po viacerých pokusoch som dospel k celkom slušnému výsledku, ktorý mi postačoval, no úplne najlepšie to nebolo, myslím, že s takým profesionalným fotostanom, externým bleskom či makro objektívom by sa dal dosiahnúť omnoho lepší výsledok.
    A ešte nejaké foto na zhodnotenie.

Prílohy:
    You must be logged in to view attached files.
    Taťka
    Moderator

Niečo pre môjho kamoša od môjho kamoša 😆
    inak fotene Samsung galaxy x-cover pod lampou s H9.

Prílohy:
    You must be logged in to view attached files.
    Fidzi
    Participant

Pekné fotky. Ale prečo tvoj kámoš používa prúžkované svetlo ?

Taťka
    Moderator

Nie, nie, fotky sú odo mňa, len minca je od kamoša. Tato minca bola raz mrtva a vstala z mrtvych aby posluzila dobrej veci. Ale to je možno do iné Temy. Keď bude chvilka napisem sem jej históriu. Aj svetlo? To bude tou žiarovkou.

Fidzi
    Participant

Objavil som celkom zaujímavý článok pre možné experimentovanie na poli fotografovania. Veď dnes vlajkové lode mobilov fotia lepšie než rôzne kompakty… “Ako fotiť mince mobilom”

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

You must be logged in to reply to this topic.